Страници

18.01.2012 г.

Андроидски хубавини...

Това, което потребителите на умни телефони трябва да знаят, а никой никъде не им казва е, че използването им е пряко обвързано с инсталиране на допълнетелен софтуер и задължително достъп до интернет. Тонове такъв софтуер има за всеки - маркета на Google вече е претъпкан с приложения, кои от кои по-полезни или по-безполезни. Именно този "магазин за програми" определя и основната разлика между Android и iPhone.
Приложенията за iOS минават през иглено ухо, преди да ги пуснат достъпни за крайните потребители. Но явно в желанието си да направят платформата максимално отворена и популярна, от Google допускат основната грешка -  възможността куцо, кьораво и сакато да качва всякакви некадърни изпълнения, с което често сами си правят лоша реклама.
А негово Величество г-н Юзър иска "като цъкне и да работи"!
Да не му се налага да чете ревюта, да се рови, да инсталира и изпробва по няколко програми с едно и също предназначение, докато най-накрая открие това, което му върши най-добре работа. Това само ще доведе до негативно отношение и отлив от иначе доста добрата мобилна операционна система.
Но все пак е важно е да се знае, че сред тоновете приложения в Android Market, има и редица страхотни попадения, които вършат отлична работа на потребителите на смартфони и правят живота по-лесен.

Та, воден от желанието да насоча вниманието на аndroid-юзърите към добрите и полезни неща за техните устройства, реших да започна да посочвам полезните и приятни приложения, на които се натъквам постоянно. 
За старт ще се спра на две български разработки, на които се натъкнах днес. Доста полезни и добре направени, за което - браво!

от Manniakk

Описание:
"Кино и ТВ програмата директно във Вашият телефон! Програмата на кината за София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Русе. Седмична програма за 60+ канала."

Инсталира две приложения: "Кино" и "Телевизия". Изписват са на кирилица в телефона, което не знам дали няма да е проблем при някои устройства. - при мен са ОК. Може би щеше да е добре да има възможност да се избира дали да инсталира и двете програми, защото в случая на мен програмата за телевизията ми е ненужна. Ама то винаги има какво лошо да се каже, по стар български обичай... но в момента идеята изобщо не е такава. ;)
Кино: Когато ви се гледа филмче, а не знаете какво дават или пък искате да проверите часовете на прожекциите на ново заглавие по кината - това е приложението. Интерфейсът е лек и удобен. Не е шедьовър от гледна точка на дизайн, но работи сравнително бързо и без да дразни окото. Трябва да си изберете предварително града, за който да се извежда информацията, като за момента има такава за кината в: София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, В.Търново, Стара Загора и Русе. Има и кратко инфо за всеки филм, с линкове към трейлъри и статии. Приложението дава дори възможност да препоръчате с вирнат палец, както и да оставите кратък коментар за филма, ако сте го гледали вече.
Аз лично имах огромна нужда да си реша проблема с тежкия интерфейс на сайта Cinema City. Винаги ми се налага като съм някъде в движение да го отварям през телефона и е малък ужас - не само, че няма мобилна версия, но и е бъкан с флаш, който дори и да зареди, е прекалено тежък.
СИЛНО ПРЕПОРЪЧВАМ ПРИЛОЖЕНИЕТО!
Телевизия: също работи отлично. Можете да си изберете любими канали от списъка . Не съм проверявал достоверността на програмата, но пък и телевизията не ми е голям приоритет така или иначе...


Programata Mobile
Описание:
"...Приложението съчетава функционалностите на новото поколение телефони с Android с ефективността на един истински мобилен гайд за събитията и местата за култура и забавления в петте най-големи български града (София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора). Използвайки възможностите на телефоните за локализиране по място и време, чрез Програмата mobile читателите моментално ще могат да се ориентират къде могат да гледат последния 3D филм в близките два часа или 20 минути или да изпият свежо питие на пеша разстояние..."

Едва ли има някой, който е бил в по-голям град и не е разглеждал мини-списанието "Програмата". Има го почти във всяко заведение, кино или Mall. Това издание се задържа през последните години като един добър информационен гайд, който винаги може да ви насочи към нещо интересно. Лично аз от години цъкам по страниците на сайта, когато ми се ходи някъде - музичка, кино или пък някое ново ресторантче. 
Mobile версията е един още по-добър начин да откриете отговор на въпроса “къде и кога” докато сте в движение. И оставяйки на страна странната грешка за видеото при старта на приложението, от там нататък е наистина много кадърно направено. 
Приложението дава опция и за стандартни профили, които тук реално представляват групирана информация от няколко категории. А ако не ви харесат стандартните профили, лесно могат да се отсеят и да си зададете като опция само тези категории, които ви интересуват. 
Картата ме зарадва особено много! Спрямо местоположението ви в момента (върху Google Maps) можете да получите информация и снимки за най-близките места в радиус от 1км (кина, театри, заведения) и подробна информация за събитията в тях. 
"Започва скоро” е другия интересен гъдел - информация за започващите в рамките на следващите до 2 часа събития във всеки от петте града, за които работи приложението.
Освен всички други неща, Програмата Mobile доставя моментално цялото съдържание на изданието - интересни статии, интервюта с градски герои, както и информация по категории за най-новите и интересни събития и места в града.
РАЗРАБОТЧИЦИТЕ СА СВЪРШИЛИ ПРЕКРАСНА РАБОТА! 


2 коментара:

Тошо каза...

Хубаво е да се отбележи, че първото приложение би било доста по-важно за потребителите на iPhone поради простата причина, че уебстраницата на cinemacity.bg е неотваряема на такъв телефон :) Иначе благодаря за насоката, изглежда обещаващо.
По темата с Google Market-а се сетих за този комикс, който показва някой негативни страни на осреднения рейтинг на приложенията в Appstore и Google Market:
http://xkcd.com/937/
Поздрави за добрите попадения :)

Sotiroff каза...

Благодаря за коментара :)
Иначе за iPhone има подобно приложение: http://goo.gl/Rz9Mo