Страници

26.01.2011 г.

Страх от Linux

В интернет сигурно е пълно със статии, написани от много по-умни и знаещи, които разказват надълго и нашироко за Linux, Windows и Mac... и всичко свързано с тях!
Но, приемете тази статия просто като интересна история за хората, които са по-зле технически дори от мен! :)

"Уфф, Линукс... на това не му разбирам..."
Това казват 90% от хората, които даже не са се докосвали до компютър, работещ с Linux!

Преди малко повече от година подарихме една много стара и бавна PC машина на едно приятелско семейство. Поради трудностите, които решихме, че ще изпитва компютъра, решихме да му сложим Linux. Тези наши приятели са абсолютни лаици на тема компютри, но въпреки леките нужди от съпорт, в крайна сметка компютъра все още работи и те го използват пълноценно. Дори, преди месец, когато си купиха чисто-нов (с инсталиран Windows на него), дойдоха и ме помолиха да им сложа отново Ubuntu!

Очевидно е, че LINUX вече не звучи като дума табу, извадена от IT жаргона, който само заклети компютърджии използват. Напротив - в последните няколко години линукс излезе от сянката на големите и масови събратя от Microsoft и Apple. Вече почти всеки, който е поне малко запознат с компютри, е чувал за Android или за Ubuntu. Доста хора вече се сблъскват с тези нови за крайния потребител операционни системи. Всъщност по мое мнение, благодарение на Ubuntu и Android, хората вече започват все по-често да се интересуват от Linux, Open Source и възможностите, които предоставят тези нови технологични алтернативи.

Всъщност исках само да споделя няколко кратки разсъждения върху "алтернативната" операционна система. Не искам никого да убеждавам или агитирам - просто съвсем юзърски ще се опитам да драсна няколко реда за това защо използвам Linux, какво му е различното и кои са приятните неща, с които привлича все повече почитатели.


Винаги ми е било интересно да пробвам различни операционни системи, но преди няколко години Linux дистрибуциите бяха доста сложни за използване от обикновените потребители. Сега вече повечето Linux версии са изцяло насочени към нормалния човек. Някои работят директно от CD (без да е нужно даже да ги инсталираш). Изглеждат страхотно. Работят бързо, дори и на по-слаби компютри. Няма вируси, няма забиване, няма излишно натоварване... И на всичкото отгоре са безплатни!

Аз изполозвам Linux Mint. Вече повече от 2 години. Жесток е!

Но защо Линукс?!
- Защото е безплатен.
- Защото е бърз и красив.
- Защото работи на всеки компютър.
- Защото покрива 90% от нуждите на всеки.



Какво ми харесва в тази операционна система:  
  • Интерфейсът (особено на Mint) е прекрасен - невероятно красив и лесен за използване. 
  • За 20-тина минути се инсталира цялата операционна система, заедно с всичкия необходим основен софтуер: интернет браузър, видео и аудио плеъри, кодеци, PDF reader, Open Office, Чат и email-клиенти... буквално всичко, което му е нужно на всеки един потребител (дори и повече).
  • Ако пък ви трябва нещо, което го няма - изтегля се и се инсталира за нула време от Software Центъра.
  • Има програми за всичко, което ми е необходимо:
    • virtualbox (виртуална машина - ако закъсам случайно за Windows)
    • gbgoffice (BG-EN речник)
    • gtkpod (за синхронизация на iPod)
    • pidgin (мулти-чат клиент)
    • aidacious (winamp)
    • vlc (плеърът, който пуска всичко)
    • filezilla (ftp-клиент)
    • audacity (аудио-обработка)
    • kdenlive (видео-обработка).
  • Ъпдейтите и доработките се правят и тестват от цялото общество, стоящо зад тези Linux дистрибуции.


Добре, де - как така всичко е прекрасно, а е безплатно!?
Наскоро разговарях по телефона с един клиент, който беше сериозно убеден, че било "грехота да се дават пари за софтуерни решения, особено когато има безплатни такива...". Повече от 20 минути спорихме и дебатирахме. Беше странно, че се аз всъщност отчаяно се опитвам да му продам скъп софтуерен продукт, работещ върху windows платформа... а в същото вереме пиша в блога си колко прекрасен е безплатния линукс. Няма как - работата ми е такава. И не, че не беше прав донякъде, но все пак трябва да сме наясно, че всеки интелектуален труд си струва пари.
Но всъщност това е поредното доказателство, че в особените времена, в които живеем, дори сериозният бизнес се ориентира към отворените системи (при това не само защото са free) 

Безплатен обяд няма! 
...или има
Но щом всичко е безплатно, тогава как се издържат финансово всички тези хора?!  - И това са го измислили.
Финансирането в повечето случаи се осъществява чрез заплащане на ноухау, интеграция и поддръжка на линукс-системи в бизнеса. Разработчиците се издържат и от спонсорство и дарения от техните потребители. Явно тук идеята е по-важна от печалбата... но за сега не съм чул някой да се е оплакал. Факт е, че около 80% от сървърните машини работят на Linux - това е почти двойно по-голям процент от този, който Microsoft притежават в потребителските PC-та.

Последно
Исках с тази статия просто да кажа на всички:  бъдете по-отворени към новите неща - независимо дали ще са технологии, музика, социални мрежи или каквото и да е. Всички те се създават заради нас! За да можем да правим нещата по-добре, да сме по-улеснени и усмихнати, когато работим или се забавляваме. 
И Linux всъщност не толкова страшен, колкото си мислим... щом аз успявам да се справям, значи всеки може!

Няма коментари: