Страници

14.03.2012 г.

siri + android = iris.

Не е вярно, че не харесвам Apple. Напротив!
Творчество и креативността на Apple от години бутат технологиите напред. И определено подтикват към изява други млади и находчиви компании.
В тази връзка, докато се лутах из новия маркет (google play) се натъкнах на това изключително интересно и почти интелигентно приложение - копие на епълския мобилен асистент. За съжаление не съм имал възможност да си поиграя със siri, за това няма как да направя адекватно сравнение между двете. Просто ще споделя впечатления. 
Започваме от името, а то е обратното на siri - iris.

iris. (alpha)
от Dexetra
Описание:
"iris. makes your phone talk on topics ranging from Mozart to stock prices.
Something that started out as a tongue-in-cheek reply to iPhone's Siri, iris. has grown much bigger than being just a Siri clone.
Just ask iris. what you want to know. Right from asking how to cope up with your breakup to movie recommendations and questions on science, culture, history etc."


Почти повярвах, че този т.нар. "асистент" е умно същество - робот, андроид... нещо там.
Приложението наподобява на 99%  Siri за iOS. Интелигентен асистент, който отговаря на въпросите ви, може да напише съобщение, да ви даде информация за времето и т.н. По интерфейсът няма какво да се коментира - един син бутон. Останалото са само въпроси и отговори.
И iris. говори с женски глас. Леко е докачлива на моменти. Мен лично не ми е приятно жена да ми дава акъл - дори навигацията съм си настроил с мъж. Но пък е страхотна забава да си говориш с iris. Задавахме си доста въпроси с нея и всеки път, когато разбираше какво я питам, успяваше да ми отговори адекватно (или поне да се направи на интересна).

За съжаление iris. не говори български, но пък твърди, че има желание. Не показва температурата в Целзий, но въпреки това е учудващо на какви теми може да бъде компетентна. Аз лично бях силно впечатлен. Разработчиците са се постарали доста.
Всъщност Dexetra в момента работят над проект, който ще се окаже дори по-интелигентен от този. Но за него ще трябва да почакаме още малко.

А ето и видео, в което iris. и siri влизат в битка:

Няма коментари: