Страници

3.05.2011 г.

Изтече ти мандата

Скоро се видях с Тони в София. Първите му думи бяха "Ей, тъкмо вчера си говорихме със Спенс за теб..."  Учудих се първоначално за какво пък са си говорили, особено при факта, че лично не се познаваме със Спенс. После се оказа, че той се сетил за парчето с Ahead и така станала приказката "Абе, мнооо яко беше онова парче навремето..."
Верно беше много яко!
Тази случка ме надъха и реших да драсна няколко реда, които са за това "якото" парче, понеже изпитвам лека носталгия както по него, така и по времената, в които го създадохме. От давна се канех да пиша по темата - мисля, че си заслужава.

Чук-Чук
"Изтече ти мандата" се роди през вече далечната 98-ма година, точно два дни преди рок-фестивала в кино Здравец. Аз и Вальо си свирехме в група Вирус, а Тони и Радо - в Ahead Project, но по това време се бяхме събрали заедно четиримата в култовата формация Чук-Чук. Бандата се роди за купона, но решихме да направим набързо едно парче за фестивала и така и стана. 
На първата репетиция Радо и Тони измислиха темите за куплета и припева. Аз имах почти готов текст за куплетите, но рефрена на този етап беше мъгла. След като се прибрахме от Младежки дом, влязох да си взема душ - в банята ми се роди идеята. Изтичах до телефона по хавлия и набрах Тони - "Я ми засвири темата на припева... И ми кажи акордите какви бяха!" После просто седнах на пианото и някакси изведнъж излезе и текста, и кантото. От раз.
С Ahead в Русе
На следващия ден беше фестивала. Ние репетирахме няколко часа точно преди началото. Сглобихме я. Звучеше супер. Спомням си, че написах с черен маркер текстовете на припева на два големи бели листа, които стояха долу до микрофонните стойки на Тони и Радо (не бяха наизустили още вокалите). После си спомням как петима заедно с инструментите се наблъскахме в старата Сиера, а Ивелин ни даваше наставления кой какъв глас да пее... (не помня от къде цъфна и той)
Парчето стана хит още на концерта. Вечерта го забихме и на афтър-партито в Ex-Canas. Хората пееха на припева с нас. Магическо чувство.
Няколко седмици по-късно решихме да го запишем в студио "Фаворит" - при Влади и Мишо. Спомням си, че за записа взех пари от баща ми с уговорката, че ще му ги върна като изкараме от участие. Два дни работа, няколко бутилки водка с бири и бяхме готови. Така се роди първия оригинален вариант на парчето "Изтече ти мандата" в изпълнение на група Чук-Чук. Скречовете ги записах с един стар грамофон и една плоча с детски рецитали. Кофти момент беше, когато разбрахме, че поп-фолк певицата, чиито глас сме семплирали в началото, е починала. Наистина не знаехме!
Но всичко мина ОК и парчето стана хит. При това не само сред приятели и познати...
 

През 2001-ва вече бяхме в София и с бандата решихме да го направим отново - този път като първи сингъл на Ahead ft. Niky Sotiroff. С този запис песента започна нов живот. DJ Фаци записа скречове, заснехме видео в клуб Backstage, имаше промоция и всички екстри. Това беше първият сингъл на група Ахед, който в последствие влезе и в първия им (за сега единствен) албум през 2004.



Няколко години по-късно с PolygonRing направихме r'n'b ремикс с участието на Боби. Мишо Дичев помогна много парчето да звукне по този начин, за което му благодаря от душа и сърце. Отдавна се каня да монтирам някакво видео и да го кача в youtube... обещавам скоро да го направя.

Ето го и ремикса, както и всички варианти на парчето събрани в този плейлист:

ПП: Да, Мариана Попова танцува в клипа :)

1 коментар:

Unknown каза...

golemi fenki ti bqhme edno vreme chicho Niki :D i sega sme ti de, ama navremeto s tva par4e beshe mnoo famous i fabulous :D ama prao si e - vsi4ki mnogo q har4ehme taz pesniovka i ne e minal kupon bez neq! :-)

xx