Страници

2.01.2011 г.

Чалга тайм в прайм тайм!

Що е то чалга и защо почвата у нас е толкова благоприятна за нея? 
Защо му казват поп-фолк, като тук няма фолк? 
И кога най-после ще излезе порно с участието на звездите от Пайнер?

Васко
Факт: Днес Азис едновременно го даваха по двете най-големи национални телевизии в прайм-тайм. Защо? Ами явно е интересен...  А замисляли ли сте се върху този въпрос: защо на Азис му казват "чалга", а на Горан Брегович "етно"? Къде е разликата между "Напипай го" и "Уединг Кючек", питам аз...? 
Отговорът е елементарен: чалгата не е просто музика - тя е течение в музикалната култура също каквито са и рока, и хип-хопа. Има си музикална подложка, има си стил на обличане, подражание от страна на феновете... аааа - ето го ключовия момент! "Подражание"...



Тайната вечеря
Факт: Новогодишните програми по двете най-гледани национални телевизии бяха претъпкани с чалга-изпълнители! Защо? Ами явно са интересни...  А защо аз лично имам нещо против това да се случва в България на връх Нова Година? 
Отговорът: Нова година е за шампанско и приятели, а не за "шампанско и сълзи"! Искам да тананикам "нова годииино, добреее си дошлааа" и да настръхвам от гласа на Гяуров - "на мноооогаааая лееееета"! Нямам нищо против тази музика или изпълнителите (въпреки да не ги харесвам особено), но не бива културата, която носят със себе си да бъде модел за подражание и да се спами в най-гледаното време по най-гледаните медии! 

Кючек на жълтите павета! Защо не!?

Пред храма
Факт: Концертът на Планета-Пайнер 2010 в София беше безплатен и се проведе на входа на храм-паметника Св. Александър Невски. 
Отговорът: Ами явно трябва да ни бъде вменено, че чалгата може да влезе и в културно-историческите храмове на България... А защо аз да имам нещо против? Защото мястото на тази култура е в кръчмите и дискотеките. Няма нужда от нея в църквите! Воистина няма! 
Да очакваме ли Хисарския Поп да води лекции в Семинарията? Сега разбрах от къде идва думата "ПОП-фолк"! Обаче фолк... пак няма. А дали Хисарския поп може да ми изпее "Многая лета"... хммм... 
Всъщност нека да си я има. Нека да си пеят изпълнителите, да си слушат хората... Тук не става въпрос за музиката. Нямам нищо против! Но нека това явление не се превръща в масова култура и умишлено да се налага от медиите!

Не и на Нова Година, по дяволите!!!

ЗАЩОТО:
Не искам дъщеря ми да играе по масите с трийсет-сантиметрови токчета и силикон в устните, докато запотени мургави младежи с лъскави ризки и похот в пияните очички й пляскат отдолу!
Не искам детето ми да знае с подробности как и защо Божинов зарязал Алисия, а да не знае защо Алеко не е зарязал България заради Чикаго!
Не искам синът ми да кара "бясно на червено" понеже "на закона мамата ебал съм"!

Не искам Българската култура да се олицетворява с Чалга културата!

Чалгата прави от хората елементарни частици!
Прост народ - слаба държава!

3 коментара:

Unknown каза...

Много добре казано Ники!

Тази Коледа бяхме с едно английско семейство в малка, прекрасна хижа в Шотландия, напомняща доста на нещо, някъде в Родопите. Та, след полагащото се количество Vino и гледката навън, реших да заредя папката с "turbo-to". Почна едно парче ot Borat-(OST) което накара дори и дъщеричката им, която е на година и половина да се опита да изиграе нещо :D. Доста успешно, според нея и доста смешно според нас! Следващата песен се оказа на някой от нашите родни pop-folk звИздИ. След половин минута ме помолиха да пусна предната...

Какво искам да кажа...тези хора нямат представа от балканска музика но без да искат и без да знаят направиха разлика между етно музика и поп-фолк!

Още много мога да пиша но ще избягам от темата а и не искам защото става много тъжна...нашата родна картинка.

4ефо

Sotiroff каза...

Имам цялата дискография на Ибро Лолов, слушам често Laco Tayfa, Иво Папазов Ибряма, дори преди 2 седмици помня, че стоях до 2ч. да гледам негов концерт по Mezzo!
Въпросът не е в самата музика...(дори харесвам някои от песните).

Чалгата у нас вече не е стил музика - тя е носител на ниска и пошла култура!

Unknown каза...

Така е Ники,

Вместо да се наслаждаваме (кефим) на оригинала, плащаме за долно копие. Не е виновен народа ни...това му пускат просто...до кога незнам!