Страници

30.09.2010 г.

DJ Story

Винаги съм мечтал да стана DJ! Oще от дете ми бяха тръпка грамофоните, плочите, музиката... Естествено, всичко започна с плочите на Балкантон и Данчо РАП Георгиев - класиката в жанЪра!

Спомням си как в 6-ти или 7-ми клас се запалих по предаването "Треска в събота вечер" по Канал 1 (тогава съществуваше само "националният лидер"). Много ме беше яд, че го хващах рядко и не винаги цялото - даваха го късно вечер и ме слагаха да си лягам... 
Спомням си и колко ме беше яд като загубих една касетка с Микс на DJ Боби Ай (светла му памет) от дискотека "Орбилукс"... Имам такива и на DJ Steven, Marty G, MC Kamen. Бях им изтъркал лентите ги от слушане!
След този период дойде време и за грамофона вкъщи - беше поставен на сериозен и системен скреч-тормоз! След това и втория грамофон. Малко по-късно разбрах, че не е само до грамофона... а и до миксера. А в последствие стана ясно, че има и ред други неща, които освен че не се продаваха в магазина, бяха и супер скъпи и трудни за намиране! Да не говорим за дефицита на плочи с модерна музика или пък някой актуален албум.
Всъщност първото парче, което създадохме с бандата беше един кратък инструментал, който кръстихме "Кой ли свири?" - имаше яко соло на плоча. Последва и първата документирана изява с "нещо като грамофон" - беше на феста в кино Здравец, когато излязохме за първи път на сцена с група Вирус. Тогава Митака (няма да обяснявам кой е - всички го знаете) направи изключително странен поглед, когато му казах, че искам да озвуча този бял сандък. Хората много се изкефиха!


Няколко години по-късно псевдо-грамофона, който беше с "вграден миксер" (прекъсвач на сигнала, монтиран отстрани и направен с части от конструктор собственоръчно  от Дънса) влезе в употреба и при записите на "Изтече ти мандата" с Чук-Чук.

А всъщност вече забравих защо започнах да пиша... Мисля, че исках просто да споделя емоцията от този клип. DJ Crazy B винаги ми е бил един от любимците. За незапознатите, това е един от диджеите на групата Alliance Ethnik. Невероятна френска банда! Но за да не звуча досаден, просто ще ви оставя да изгледате това кратко изпълнение на група от четирима DJ-и. Ето така се прави джаз:

 

Определено да бъда DJ си остана за мен една неизживяна мечта. Миналата година обаче реших да направя нещо по въпроса и си купих малко техника - най-вече за кеф и за удоволствие (а и да има с какво да си играят Кмета и Фицето като пийнем). А когато имаш подходящата техника, ето какво се получава:




2 коментара:

Unknown каза...

da tehnikata .... da ... pomnq ia tazi tehnika ... ;-))

Sotiroff каза...

Важното е, че се събра в сака! :)